Turnen

Turnen is een dynamische sport. De ontwikkelingen binnen deze sport gaan snel. Bij GYJATU Dronten zijn alleen meisjes lid van de turnafdeling. Zij turnen in diverse niveaus bij verschillende turngroepen. Wekelijks zijn er verschillende trainingsmomenten voor onze turnleden. Deze lessen worden gegeven in de gymzaal van de Landing, in de gymzaal van het Perron en voor de selectie (deels) in de Turnzaal Rietlanden in Lelystad 

Turnen is een jurysport. Dit houdt in dat je voor je geturnde oefening beoordeeld wordt door 1 of 2 juryleden per onderdeel. Afhankelijk van het niveau waarop je turnt, krijg je een oefening aangeleerd door de trainers en is er de mogelijkheid om aan regionale en landelijke wedstrijden mee te doen. Elk lid van de turnafdeling van GYJATU Dronten kan meedoen aan de jaarlijkse clubkampioenschappen, die aan het einde van het seizoen worden georganiseerd.

GYJATU Dronten neemt deel aan wedstrijden voor de 3e tot en met 6e divisie. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de turnsport en een keer een proefles mee te willen draaien, kan er contact opgenomen worden via het contactformulier. 

Hou wel rekening met bijkomende kosten voor het wedstrijd turnen. Hierbij moet gedacht worden aan een (verplicht) wedstrijdpakje met turnbroekje en een trainingspak dat aangeschaft moet worden. Ook moet er wedstrijdgeld betaald worden voor deelname aan plaatsingswedstrijden en individuele wedstrijden. Dit wordt geëind zodra de bedragen bekend zijn, vaak ergens halverwege het turnseizoen. Deelname aan finale wedstrijden wordt door de vereniging betaald.

Zie ook de aanvullende informatie over (wedstrijd)turnen onderaan deze pagina 

Op een speelse wijze bezig zijn met turnen staat centraal in deze lessen. Dit gebeurt met allerlei toestellen, zowel klassikaal als individueel. In de zaal staan meestal verschillende toestellen klaar, zoals rekstokken, balken, kasten en matten. Er zijn verschillende groepen voor recreatief turnen meisjes, deze zijn ingedeeld op basis van leeftijd. Zie het lesrooster voor de dagen en tijden van deze groepen. De meisjes uit deze groepen doen niet mee aan wedstrijden, maar wel aan de clubkampioenschappen die GYJATU elk jaar organiseert.

 

De meeste kinderen turnen op blote voeten. Eventueel kunnen gym/turnschoenen met rubberen zool, maar blote voeten heeft de voorkeur. Verder mag een turnpakje, maar een korte broek/legging met T-shirt is ook prima. Liefst wel vrij nauwsluitend omdat dat veiliger is i.v.m. vangen bij bepaalde onderdelen.

Als je bij de recreatie turnt, kun je uitgenodigd worden voor de onderbouw groep. Deze groep is voor turnsters in de leeftijd van 6-9 jaar en biedt jonge meisjes, die de potentie hebben om in een wedstrijdgroep te komen, de kans om meer te trainen. Zij worden voorbereid op het turnen van wedstrijden, waar ze aan mee kunnen doen als ze 9/10 jaar zijn. Op deze manier wordt geleidelijk de overstap gemaakt naar het wedstrijd turnen en naar meer trainingsuren. 

In deze groepen turnen dames tussen de 9/10 en 12 jaar die op een wat hoger niveau kunnen turnen, namelijk de 5e en 6e divisie. Of je bij deze groep kunt turnen, is afhankelijk van het niveau waarop je het turnen beheerst. Deze dames krijgen in de lessen een oefening aangeleerd vanuit de voorgeschreven oefenstof en laten deze zien op de plaatsingswedstrijden, die georganiseerd worden door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De trainingen vinden twee keer per week plaats.

In deze groep turnen dames van 12 jaar en ouder. Ook deze dames beheersen het turnen op een wat hoger niveau en doen mee aan wedstrijden voor de 5e en 6edivisie, georganiseerd door de KNGU. In de lessen wordt er aandacht besteed aan elementen die de turnsters dienen te beheersen voor de wedstrijden. Turnsters van 12 jaar en ouder hebben geen voorgeschreven oefenstof meer, maar keuze oefenstof. Dit houdt in dat er in beperkte zin een eigen turnoefening kan worden bedacht, voor op de wedstrijden. Tijdens de lessen wordt er samen met de trainer gewerkt aan elementen om een oefening samen te kunnen stellen. De trainingen vinden twee keer per week plaats.

In deze groep turnen de middenbouw (MB) en bovenbouw (BB) dames op selectieniveau. Ze doen mee aan (districts)wedstrijden in de 3e of 4e divisie. Ze turnen in teams 2 of 3 plaatsingswedstrijden en kunnen zich daarmee plaatsen voor een teamfinale (BB), finale individueel (MB & BB) of toestelfinale (BB). Op een leuke, maar ook serieuze manier, worden deze dames getraind op lenigheid en kracht. Afhankelijk van de leeftijd, wordt er een voorgeschreven oefening of een keuze oefening aangeleerd, die getoond zal worden aan een jury op de wedstrijden. De trainingen voor deze groep vinden twee keer per week plaats.

Start bij voldoende aanmeldingen op vrijdagavond.

Deze vorm van turnen richt zich met name op trampolinespringen (met of zonder kast/pegasus) en de airtrack.

Groepsspringen doe je in teamverband, dit kan een meisjes of jongensteam zijn, maar ook een mix team (jongens en meisjes).

Bij het springen zijn er 3 leeftijdscategorieën:
– Jeugd (8 t/m 12)
-Junior (13 t/m 17)
-Senior (18+)

Op recreatie niveau is het al mogelijk om regio wedstrijden te springen op D/E niveau.
Dit doe je in teamverband in groepjes van 6-9 springers.
Mocht je nou uitblinken in springen dan is het ook mogelijk om bij de selectie te gaan springen. Deze springen op A/B/C niveau en komen uit op landelijke en regio wedstrijden.

Informatie (wedstrijd) turnen

Deze informatie is voor alle (nieuwe) turnsters (en haar ouders/verzorgers).
Lees deze informatie goed door.

Groepen
Recreatiegroep
In de recreatiegroepen wordt de basis van het turnen gelegd. De kinderen oefenen in eenvoudige situaties om de eerste turnelementen te maken. Ook is er veel tijd voor spel en het contact maken met leeftijdsgenootjes.
Regelmatig wordt er gekeken of er turntalenten aanwezig zijn en zij worden dan gevraagd om bij een wedstrijdgroep te komen proefdraaien.
Afhankelijk van de leeftijd zal dit waarschijnlijk bij de onderbouw groep zijn. Aanleg, lenigheid, kracht, motivatie en plezier spelen een belangrijke rol bij deze beslissing. 

Onderbouwgroep
De kinderen tussen de 7 en 9 jaar oud gaan dan extra trainen in de onderbouwgroep, waar ze voorbereid worden op het wedstrijd turnen.
Ze trainen daar één keer 1,5 uur per week. Daarnaast blijven ze ook nog trainen in de recreatiegroep.
Op deze manier wordt het aantal trainingsuren langzaam uitgebreid om de uiteindelijke overstap naar een wedstrijdgroep soepeler te laten verlopen.  

Wedstrijd/selectie turnen
Vanaf 10 jaar kunnen de turnsters op verschillende niveaus trainen en op wedstrijden uitkomen. De train(st)er bekijkt welk niveau het beste bij de turnster past, dit kan gedurende het seizoen nog aangepast worden. De turnster wordt dan ingedeeld bij de 5e/6e divisie wedstrijdgroep die 4 uur per week traint of bij de 3e/4e divisie selectiegroep die 6 uur per week traint.

Proefperiode
Op uitnodiging mag je 2 proeflessen komen volgen bij de onderbouw, wedstrijdgroep of selectie. Na deze 2 proeflessen wordt er besloten of die groep de juiste plek is voor jou/uw dochter. Zo niet, dan kan het zijn dat de recreatie een betere plek is. Zodra je definitief in de onderbouw, wedstrijdgroep of selectie komt, wordt dit door de train(st)er doorgegeven aan de ledenadministratie. Dan gaat er een ander contributietarief in werking, behorend bij het aantal uren dat er getraind gaat worden.

De trainingen
In de trainingen is het verplicht om een turnpakje te dragen, dit in verband met de veiligheid. Voor recreatie turnsters die nog geen turnpakje hebben volstaat eerst een legging met aansluitend T-shirt. Lange haren graag in een staart (of anderszins) en sieraden af.
Er wordt van alle turnsters verwacht dat ze voor aanvang van de training, omgekleed in de zaal staan. De train(st)er geeft aan hoe laat de turnsters aanwezig moeten zijn. Tijdens het 1e lesuur in de zaal helpen de turnsters en eventueel ouders met opbouwen. De turnsters die als laatste in de zaal zijn helpen na afloop met het opruimen van alle materialen. Tijdens de training is er de mogelijkheid om even wat te eten en/of te drinken.
Wanneer een turnster verhinderd is voor een training, wordt dit doorgegeven aan de trainster. Dit kan door de train(st)er te mailen, bellen, appen.  
Af en toe zijn er extra trainingen in een turnhal, voornamelijk omdat we zelf geen turnvloer hebben. Het kan zijn dat er voor deze trainingen een kleine bijdrage gevraagd wordt. Dit wordt dan door de train(st)er gecommuniceerd.

Uitleg Leeftijdsindeling
Leeftijdscategorieën (kijk altijd naar de leeftijd dat je kind het betreffende jaar wordt).
Instap:                7, 8 en 9 jaar                                onderbouw
Pupil:                  10, 11 en 12 jaar                         middenbouw
Jeugd:                13 en 14 jaar                                bovenbouw jeugd
Junior:                15, 16 en 17 jaar                         bovenbouw junior
Senior:                vanaf 18                                       bovenbouw senior

Bij de middenbouw wordt gewerkt met niveaus, bij onze vereniging komen de turnsters uit op niveau 4,5 en 6. In de bovenbouw wordt er gewerkt met supplementen die voor iedereen hetzelfde zijn, hoe oud je ook bent (supplement A t/m supplement H). De leeftijdscategorie in combinatie met het niveau bepaalt de divisie waarin het kind wedstrijden turnt. Bijvoorbeeld: Senior supplement D betekent 4e divisie, maar Junior supplement D betekent 3e divisie. De turnsters doen beide hetzelfde niveau, maar een junior turnster is jonger dan een senior turnster dus turnt de jongere turnster een divisie hoger. Bij Gyjatu wordt er geturnd in de 3e t/m 6e divisie.

Wedstrijden
Alle kinderen in de wedstrijdgroep en turnselectie doen mee aan wedstrijden. Dit is verplicht. Al aan het begin van het wedstrijdseizoen moeten de turnsters ingeschreven worden voor de wedstrijden. Dit kan alleen in de door de KNGU vastgestelde periode. Daarna is het niet meer mogelijk om in te schrijven. Is een turnster eenmaal ingeschreven dan kan dit ook niet meer gewijzigd worden en op dat moment is er dus ook een betaalverplichting voor het wedstrijdgeld. Dit wedstrijdgeld zijn wij als vereniging verschuldigd aan de KNGU en wordt gebruikt om alles omtrent de wedstrijden te betalen. Hierbij moet gedacht worden aan bv zaalhuur, maar ook de medailles en diploma’s.
Van de trainster ontvangt u tijdig informatie over hoe laat en waar de turnster aanwezig moet zijn voor haar wedstrijd.

  • Er vinden twee of drie voorrondes (plaatsingswedstrijden) plaats waarbij de turnster zich kan kwalificeren voor een (regio- of districts) finale. Dit is per divisie verschillend.
  • Tijdens de wedstrijden dragen de turnsters het wedstrijdpakje en trainingspak van de vereniging. Het zou fijn zijn als hier zorgvuldig mee om wordt gegaan. We vragen u om het wedstrijdpakje binnen de club te houden wanneer u het wil verkopen. Wanneer er nieuwe pakjes aangeschaft gaan worden bent u natuurlijk wel vrij om het te verkopen aan wie u wilt.

Contributie en andere incasso’s
Meer trainen betekent ook meer contributie. De hoogte van de contributie wordt bepaald door het aantal uren dat er getraind wordt. Hoe meer uren, hoe hoger de contributie. Een overzicht hiervan vindt u onder het kopje “onze vereniging”. Daarnaast zal er ieder jaar een incasso zijn voor de kosten van de wedstrijden waaraan is deelgenomen tijdens het seizoen.

Als een turnster zich plaatst voor een finale (team, individueel of toestel), dan zijn die “extra” wedstrijdkosten voor de vereniging.
Voor vragen en/of inlichten over de contributie en de incasso’s, kunt u contact opnemen met de penningmeester:  penningmeester@gyjatu.nl

Vragen en/of opmerkingen
Bij vragen of opmerkingen graag contact opnemen met de train(st)er. Ook wanneer u/jij twijfelt of iets wilt overleggen, staat hij/zij open om met u/jij van gedachten te wisselen.
De leiding ziet en hoort helaas ook niet alles. Wanneer er dus ‘problemen’ zijn dan vernemen zij dit graag. Zoals uit bovenstaande blijkt wordt er veel waarde gehecht aan open communicatie, wij hopen dat u/jij daar ook in meedenkt.
Als laatste hopen we dat de turnsters leuke trainingen en wedstrijden hebben, want plezier staat voorop!

gymnastics, female, performance

Lesrooster

Lesdag

Soort training

Tijd

Locatie

Doelgroep

Trainer

Maandag

Turnen MB 5e/6e

17.00 - 19.00

Het Perron

Pupil 1 t/m 3

Veronique

Maandag

Turnen BB 5e/6e

19.00 - 21.00

Het Perron

Jeugd t/m senior

Lysanne/Veronique

Woensdag

Turnen MB 5e/6e

17.00 - 19.00

Het Perron

Pupil 1 t/m 3

Lysanne

Woensdag

Turnen BB 5e/6e

18.30 - 20.30

Het Perron

Jeugd t/m senior

Lysanne

Donderdag

Turnen OB

17.00 - 18.30

Het Perron

Onderbouw

Melinda

Donderdag

Turnen OB plus

17.00 - 19.00

Het Perron

Onderbouw

Melinda

Donderdag

Turnen MB selectie

17.00 - 20.00

Het Perron

Pupil 1 t/m 3

Melinda

Donderdag

Turnen BB selectie

18.00 - 21.00

Het Perron

Jeugd t/m senior

Melinda

Zaterdag

Turnen OB plus

16.00 - 18.00

Lelystad

Onderbouw

Melinda/Vincent

Zaterdag

Turnen selectie MB + BB

16.00 - 19.00

Lelystad

Pupil t/m senior

Melinda/Vincent







Vakanties schooljaar 2024-2025

Tijdens de (school)vakanties zijn er geen lessen. In Dronten wordt het rooster van regio Noord (voortgezet onderwijs) gevolgd.

Voor seizoen 2024/2025 zijn de volgende data bekend:

Regio Noord
Herfstvakantie 26 oktober t/m 3 november 2024
Kerstvakantie 21 december 2024 t/m 5 januari 2025
Voorjaarsvakantie 15 februari t/m 23 februari 2025
Meivakantie 26 april t/m 4 mei 2025
Zomervakantie 12 juli t/m 24 augustus 2025

De data van de zomervakantie, meivakantie en kerstvakantie zijn verplicht, de andere data zijn adviesdata en scholen kunnen hier dus een andere invulling aan geven. De trainster informeert u daarover.

Daarnaast zal er op de volgende dagen geen training worden gegeven:

Pasen: 21 april 2025
Hemelvaartsdag: 29 mei 2025
Pinksteren: 9 juni 2025

Tijdens de avondvierdaagse kan het zijn dat sommige lessen niet doorgaan.

Hierover wordt u tijdig door de trainers geïnformeerd.